Pamuklu kumaş üretim aşamaları. Parti kumaş alanlar. Pamuğun havının kumaşa dönüşmesi için pamuğun çeşitli hazırlık aşamalarından geçer.
Pamuğun yetiştirilmesi için, çoğu Avrupa’da uzun süredir yasaklanmış olan büyük dozlarda kimyasal gübre, böcek ilacı ve herbisit aldığını zaten hatırlıyoruz.
Parça kumaş alan pamuk elle veya mekanik olarak hasat edilir taneler çıkarılır, mekanik montaj durumunda zaten bu aşamada lifin bitkinin geri kalanından ayrılması zararlı kimyasallar yardımıyla gerçekleşir.
YARIM KALMIŞ TOP KUMAŞ ALANLAR
Temizlik. Elyafı çeşitli döküntülerden ayırmak için üretilmiştir.
Eğirme ve yapıştırma.
Temizlendikten sonra lifler iplik haline getirilir. İplikler, onlara mukavemet kazandırmak ve dokuma veya örme işlemi sırasında sürtünme sırasında kırılmalarını önlemek için yapıştırılır. Bunu yapmak için iplikler nişasta, sentetik reçineler ve yağ bazlı çözeltilere daldırılır.
Beyazlatma. Ağartmanın amacı, lifi mümkün olduğunca beyaz hale getirmektir. Bir zamanlar tarlalarda iplikler ve kumaşlar güneş ışığına maruz bırakılarak ağartılırdı. Günümüzde kimya bunun için kullanılmaktadır. Ağartıcı, soda klorür veya hidrojen peroksit gibi klor bazlı ürünler.
YARIM KALAN TOP KUMAŞ SATIN ALANLAR
Kumaşın 3. adımda kullanılan yapıştırıcıdan temizlenmesi. Bunun için kimyasallar kullanılır.
Tablo.
Endüstride renklendirme için sadece sentetik kimyasallar kullanılmaktadır. 4.000’den fazla boya vardır ve bunlar farklı kimyasal gruplarına aittir.
Kimyasal boyaların kullanımından önce bir grup başka kimyasalın kullanımı gelir: dağlayıcı, renk hızlandırıcı, ıslatıcı ajan, , köpük giderici, katalizör, bağlayıcılar, koyulaştırıcılar ve diğerleri.
Boyalar hakkında detaylı yazarsanız koca bir kitap yazabilirsiniz. Yalnızca fiziksel gerekçelerle iki grubu ayırıyoruz:
– pigment boyası. Suda çözünmez. Esas olarak sentetik elyafların boyanmasında kullanılır. Alerjiye neden olur, bazıları kanserojendir.
– çözünür boyalar. Doğal ve sentetik lifler için kullanılır. Reaktif, asidik, alkali vardır. Bazıları azo boyalara aittir.
YARIM HALİNDE KALAN KUMAŞLARI ALANLAR
Uygulama. Ve kumaşın boyandığını düşündün, o kadar mı? dikebilir misin? Endüstride – bunun gibisi yok! Doku, pansuman adı verilen bir dizi operasyondan geçmelidir. Bu işlemlerin amacı kumaşın görünümünü değiştirmek, tüketiciler için değerli olan nitelikleri kazandırmak, bazen kumaşı daha ağır hale getirmektir. Bazı cilalar tamamen mekaniktir (boncuklanma, tıraş, kıvırma), ancak çoğu kimyasaldır. İşte en yaygın olanları:
* merserizasyon. Pamuğa ipeksi bir görünüm kazandırmak ve boyamaya hazırlamak. İplikler, 0 derecelik bir sıcaklıkta bir kostik soda çözeltisine batırılır. İplikler daha sonra artık kostik sodayı nötralize etmek için asidik bir solüsyonla yıkanır.
* Kırışıklık önleyici kaplama. Çoğu zaman formaldehit reçineleri uygulayarak.
* mavileştirme – beyazlığın etkisini arttırmak için.
YARIM TOP KUMAŞ NEREYE SATILIR?
Kumaş, her zaman, kullanımını kaybetmeyen hafif endüstrinin ürünü olarak kalır. Kumaş bir dokuma fabrikası tarafından üretilmektedir. Organizasyonu, tüm bir üretim ekipmanı hattını kurmak için yeterli olan binaların satın alınmasını veya kiralanmasını gerektirecektir.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.