Süet Kumaş Nedir?
KUMAŞ ALIYORUM – PARÇA KUMAŞ ALIYORUM – PARTİ İPLİK ALINIR... En sevdiğim malzemelerden biri süet kumaştır. Çok yumuşak ve esnek ve harika görünüyor. Süetten kendi çantamı veya montumu yapmayı çok isterim. Ama neyden yapılmış? süet kumaş nedir?
Süet, yumuşak, ince lüks bir deridir. Deri, hayvan derisinin pürüzsüz dış yüzeyi iken, süet kabarık alt yüzeydir. Kuzu, geyik, domuz ve keçi derisinden yapılan süet sudan kolayca zarar görür. İyi durumda tutmak için özel bakıma ihtiyacı var. Başlıca kullanım alanları arasında mont, çanta ve ayakkabı bulunur.
Bu yazıda süete, tarihinden birçok kullanımına kadar ayrıntılı olarak bakacağız. Süetin kumaş kardeşleri olan deri ve nubuk ile nasıl karşılaştırıldığını keşfedin. Süet bakımı ve kullanımıyla ilgili ipuçları ve püf noktaları ile size çok yönlü malzeme hakkında bilmeniz gereken her şeyi anlatacağız.
Süet Kumaş Nedir?
Süet, hayvan derisinin iç yüzeyinden yapılan yumuşak tüylü bir deridir. Süet adı, suede” deyiminden gelmektedir. Kelimenin tam anlamıyla çevirisi “İsveç eldivenleri” dir.
18. yüzyılın sonlarında Fransız Romantik döneminde İsveç eldivenleri, İsveçlilerin deriyi işlemek için kullandığı yenilikçi yöntemler nedeniyle popüler hale geldi. Eldivenler, soylu kadınları tarafından elde edilebilecek en yumuşak ve en çok beğenilen eldivenlerdi.
Deri kadar ince ve güçlü olmayan süet kumaş, şıklık, statü ve çöküşten sızan lüks bir malzemedir. Hayvan derisinden ziyade pamuk hissi ile kolayca bitki bazlı doğal bir elyafla karıştırılabilir.
TAVSİYE YAZI: KAÇ METRE KUMAŞ GİDER HESAPLAMA
Bu günlerde süet terimi, havlı bir yüzeye sahip herhangi bir deriye atıfta bulunabilir. Ayrıca eldivenden daha fazlası için kullanılır. Süetleri ceketlerde, ayakkabılarda, çantalarda ve hatta eteklerde ve elbiselerde bulabilirsiniz.
Süet Nelerden Yapılır?
Bir deri türü olduğu için süet kumaş, hayvan derisinden yapılır. Süet genellikle kuzu derisinden yapılır, ancak keçi, buzağı, geyik ve domuzdan da yapılabilir. Daha sert deriler üretmek için kullanılan herhangi bir hayvan derisi süet haline getirilebilir.
Yine de bunun bir uyarısı var. Süetin yumuşaklığı nedeniyle, normalde genç hayvanların derileri kullanılır. Daha eski hayvan derileri biraz daha pürüzlü olabilir.
Süet, polyester gibi sentetik elyaflardan da yapılabilir. Suni süet, suni süet, mikro süet veya süet olarak bilinir. Süet görünümünü taklit etmek için tasarlanan sentetik versiyonlar, plastik içeriği nedeniyle dokunuşta daha soğuk hissetme eğilimindedir.
Süet Nasıl Yapılır?
Süet kumaş üretimi, tüm deriler için kullanılan tekniklere benzer. Hayvanlardan geldiği için, sürecin ilk aşaması en az hoş olanıdır.
Hayvanlar et endüstrisi için kesildiğinde derileri yüzülüyor. Bu deriler toplanır ve kurumaya bırakılır. Bu noktada, gizler olarak bilinirler.
Deriler kuruduktan sonra üzerlerine kireç eklenir. Bu madde, deriden herhangi bir kıl kökünü çıkarmak için kullanılır ve yüzeyi tamamen pürüzsüz bırakır.
Daha sonra hayvan derisinin bozulmasını önlemek için tanenler olarak bilinen enzimler uygulanır. Tanenler, derinin yapısını canlı dokudan hareketsiz, cansız bir ürüne dönüştürür. Bu ürüne deri diyoruz.
Deri, yağlar ve tuzlarla işlendikten sonra, farklı derecelere veya kalınlıklara ayrılır. Bu aşamada, bulanık iç yüzeyi göstermek için bir miktar deri bölünür. Bu tüylü kısım süet dediğimiz kumaşın dışını oluşturur.
Tam görünümde kestirmesine rağmen, süet kenarlarında hala biraz pürüzlü olacak. Süeti yumuşak ve bükülebilir hale gelene kadar pürüzsüzleştiren bir tekstüre işlemi ile daha fazla işlenir.
Artık süet kumaş bu aşamaya geldiğine göre, ünlü olduğu konforlu, bereketli görünüme kavuşmuştur. Bu noktada boyalar eklenebilir veya süet doğal renginde satılabilir. İster bahçede ister hazır giyim ve ayakkabı olarak.
Süetin Avantajları Nelerdir?
Deri ailesinin bir üyesi olarak süet, onu bazı kardeşlerinden daha çekici kılan birkaç avantaja sahiptir. Onu diğer malzemelerden ayıran bazı avantajlara bir göz atalım.
Dayanıklı ve Uzun Ömürlü
Bir deri türü olan ancak pamuğun yumuşak, esnek dokusuna sahip olan süet, giysi üretiminde eşsiz bir yere sahiptir. Dayanıklı ve sağlam, ancak narin ve dökümlü olan süet kendi başına bir ligde.
Süet derinin saf lüksü, kabanlar ve ceketler gibi fonksiyonel öğelere yumuşak bir abartılılık unsuru verir. Dayanıklılığı, bu ürünlerin pamuklu muadillerinden daha uzun süre dayanmasını sağlayacaktır.
Pürüzsüz ve yumuşak
Deriyi düşündüğünüzde, genellikle sert, katı bir yüzeyin, normalde dokunuşa soğuk olan görüntülerini çağrıştırır. Süet ile bu gerçeklerden daha fazla olamazdı.
Süet inanılmaz derecede pürüzsüz ve yumuşaktır. Öyle ki, aslında bir tür deri olduğunu hatırlamak zor olabilir. Deri özelliklerine sahip olmakla birlikte sertliği veya sertliği olmaması muhtemelen en büyük avantajıdır.
Esnek
Süette böyle bir sorun yok. Zaten yumuşak ve esnek. Esnek ama dayanıklı bir kumaş olan süet, hareket halindeyken vücudunuzla birlikte hareket eder.
Süetin Dezavantajları Nelerdir?
Tüm iyi yönlerine rağmen, süeti istenmeyen bir malzeme yapan bazı şeyler var. Söylenmesi gereken; dezavantajlarının payına sahiptir. İşte bunlardan sadece birkaçı.
İnce ve Kolay Hasarlı
Süetin en iyi özelliklerinden biri, esnek olması ve iyi örtülmesidir, ancak bir Aşil topuğuna sahiptir. Diğer derilere göre daha ince olduğu için dökümlü olabilir. Ne yazık ki, bu aynı zamanda en büyük zayıflığıdır.
Diğer derilerden daha ince olması, hasara karşı dayanıklı olmadığı anlamına gelir. Daha kalın deri kuzenlerinden daha çabuk yıpranır ve özellikle ıslanırsa daha çabuk aşınmaya başlar.
Süet su hasarına son derece yatkındır. Hayvan derisinin iç yüzeyinden yapıldığı için doğal olarak su geçirmez değildir. Bu nedenle, en ufak bir nem miktarı bile onarılamaz hasarlara neden olabilir ve giysiyi bozabilir.
Temizlik söz konusu olduğunda bu biraz sorun olabilir. Süet kumaş, bal çömleğindeki arılar gibi kir ve tozları çeker. Bulanık doku, nispeten kısa bir süre içinde kirli hale gelebilir. Kirin nemli bir bezle silinebildiği daha kalın derilerin aksine, süetin temizlenmesi daha az kolaydır.
Sürdürülemez Olarak Kabul Edilebilir
Süet ister deriden ister sentetik elyaftan yapılmış olsun, biraz farklı nedenlerle de olsa sürdürülebilirliği genellikle sorgulanır.
Doğal versiyonu hayvan derisinden yapıldığından, onu üretmek için hayvanların öldürülmesi gerekir. Bunun çevre üzerinde olumsuz bir etkisi olabilir. Özellikle sığır gibi daha büyük hayvanlar yetiştiriyorsanız, çiftlik hayvanları yetiştirmek enerji ve kaynak açısından yoğun olabilir.
Sertlikten bahsetmişken, deri esnek olmayabilir ve yeni olduğunda giymek rahatsız edici olabilir. Özellikle yeni deri ayakkabı almak ağrıya neden olabilir. Deri, ayaklarınızın serbestçe hareket etmesine izin verecek kadar esnekleşene kadar onları kırmanız gerekir.
Yapay süet de aynı derecede zahmetlidir. Sentetik elyaftan yapılmıştır, plastiktir ve bozulmaz. Sentetik olması, üretiminin petrol gibi fosil yakıtlara bağlı olduğu anlamına gelir.
Satın almak ve Bakımı Pahalı
Süet lüks bir deridir ve buna uygun bir fiyat etiketi ile birlikte gelir. Yumuşak, esnek ve son derece rahat süet, tarihsel olarak asalet ve zenginlikle ilişkilendirilmiştir. Bugün bile, süet kolayca bulunabiliyorken, üst düzey bir statü sembolü olma ününden dolayı fiyatı yüksektir.
Süet giysinizi satın aldıktan sonra, onu en iyi durumda tutmak için özen göstermelisiniz. Süetleri evde temizleyebilmenize rağmen, en iyi sonucu almak için düzenli olarak profesyonelce temizlemeniz gerekir.
Süet Kumaş Çeşitleri
Bu makalede daha önce gördüğümüz gibi, süet kelimesi, havlı bir yüzeye sahip herhangi bir deri için kullanılan terim haline geldi. Diğer birkaç kumaş da deri versiyonuna benzerliklerinden dolayı süet olarak sınıflandırılır. Onlara bir göz atalım.
Hakiki Süet Deri
Listemizdeki ilk kumaş gerçek anlaşma. Yalnızca yumuşak, tüylü bir kaplamaya sahip hayvan bazlı deriye hakiki süet deri denilebilir. Diğer her şey imitasyon süettir.
Hakiki süet, çeşitli hayvan derileri ile gelir. Derinin yapıldığı hayvan, süetin genel görünümünde ve hissinde bir fark yaratacaktır.
Koyun postu – kuzu postu olarak da bilinir, bu neredeyse ipek benzeri bir his verir. Diğer süet kumaşlardan daha hafif ve daha ince olan kuzu derisi, giysiler için harika olan ince taneli tüylü bir dokuya sahiptir.
Sığır derisi – tüm süet derilerin en serti ve en dayanıklısıdır. Süet için seçilen deri, sırf yetişkin inek derisinden daha az pürüzlü olduğu için dana derisi olma eğilimindedir.
Geyik derisi – hakiki süet için en pahalı seçenek, geyiklerin işlenmesi zordur ve bu nedenle sık kullanılmaz. Yumuşaklık için kuzu derisi ile aynı seviyede olan geyik derisi, kullanıcıyı yazın serin, kışın sıcak tutma avantajına sahiptir.
Sentetik Süet Deri
Sentetik veya suni süet yıllar içinde popülerlik kazanmıştır. Gerçeğinden daha ucuz ve bakımı daha kolay olan suni kumaşlar, uygun fiyatlı lükste bir sonraki en iyi şey haline geldi. İşte sentetik süet kumaşlar için en iyi bilinen terimler.
Alcantara – ultrasüet için bir marka adıdır. Alcantara adlı bir şirket arasındaki bir ortaklık olan bu kumaş, otomobillerin iç mekanlarında ve tasarımcı çantalarında kullanılıyor.
Mikrosuede muhtemelen duymuş olduğunuz başka bir terim de mikrosuededir. Bu aslında ultrasüet için patentlerin süresi dolduktan sonra üretime giren sahte bir süet. Esasen aynı tasarım, gerçek süet gibi görünmek üzere tasarlanmış bir polyester mikrofiber kumaş. Sadece suya ve leke tutmaz, aynı zamanda mikro süet inanılmaz derecede dayanıklıdır.
Süet Kumaş
Süet kumaş, süet gibi görünmesini sağlayacak şekilde işlenmiş deri olmayan bir malzemedir. Sahte süetin aksine, süet kumaş genellikle doğal bir elyaftır. İpek, suni ipek ve pamuk, süet benzeri bir etki yaratmak için kimyasallarla işlenebilir. Elde edilen malzeme süet olarak bilinir ve makinede yıkanabilir.
Süet, Nubuk ve Deri Arasındaki Fark Nedir?
Süet, nubuk ve deri, deri olarak bildiğimiz ürünün farklı formlarıdır. Hepsi hayvan derisinden yapılır, ancak tedaviler ve üretim süreci, her birine benzersiz bir dizi özellik verir.
Bu özellikler süet, nubuk ve deriyi bazı kullanımlara daha uygun hale getirir. Farkları bir bakışta görebilmeniz için bir tablodaki özellikleri karşılaştıralım.
Süet Bakımı
Süet bakımı zor olabilir. Yüksek bakım gerektiren bir malzeme olmasıyla ünlüdür. Hayvan derisinin iç tabakasından yapıldığı için doğal olarak elementlerle temas edecek şekilde tasarlanmamıştır. Ya da insan giyiminin günlük maruz kaldığı darbeler.
Bu nedenle, hakiki bir süet giysi veya ürün çabuk kirlenir ve nemden kolayca bozulur. Bu bizim için kötü haber! Aynı zamanda üst düzey ceketler, çantalar ve montlar için en popüler malzemelerden biri olduğu için. Peki bu kadar kolay işaretlenen ve narin bir kumaşın bakımını nasıl yapıyorsunuz?
İdeal olarak, profesyonel bir temizleyiciye düzenli geziler için bütçe ayırmanız gerekir. Bu şekilde süet kumaşınızın uzun süre iyi görünmesini sağlayabilirsiniz. Yine de ziyaretler arasında hasar riskini azaltmak için yapabileceğiniz bazı şeyler var.
Sudan Uzak Tutun
Bunu söylemesi yapmaktan daha kolay olabilir, ancak süet ceketiniz veya çantanız için saf olan tek şey sudur. En hafif yağmur bile hassas süette onarılamaz hasarlara neden olabilir.
Onu ıslak bir sağanak yağıştan uzak tutmanın en iyi yolu, yağmurda giymemektir. Yağmurdan uzak durmak her zaman pratik değildir, özellikle de sürpriz yağmurların yağdığı bir bölgede yaşıyorsanız.
Ceketinizi dışarıda giymeyi düşünüyorsanız bir süet su geçirmez solüsyon satın alın ve evden çıkmadan önce giysinize bakım yapın. Sprey kutusundaki talimatları izleyin ve ürünü yeniden uygulamanız gerekebileceğinin farkında olun. Ayrıca uzun süre yağmura maruz kalmaya karşı koruma sağlamadığını da görebilirsiniz, ancak sizi eve götürmek için yeterli olmalıdır.
Süetinizi Fırçalayın
Özel bir süet fırçası veya naylon kıllı diş fırçası kullanarak süetinizdeki birçok günlük kalıntıyı temizleyebilirsiniz. Aynı şekilde bir saç fırçası da günün yorgunluğunu buklelerimizden kaldırır. Süetinizi fırçalamak, kiri ve kiri kestirmeden önce temizlemeye yardımcı olur ve lekelere dönüşür.
Bir yanıt bırakın
Yorum yapabilmek için oturum açmalısınız.