İplik

İplik
İplik

İpliği yapmak için yaklaşık 15 farklı elyaf kullanılır. Bu lifler doğal ve sentetik olmak üzere iki kategoriye ayrılır. Doğal lifler, bir bitkiden veya bir hayvandan elde edilenler olup, esas olarak dokuma dokumalarında kullanılır. En bol miktarda ve yaygın olarak kullanılan bitki elyafı pamuk olup, olgunlaştığında pamuk kaynama veya tohum kabuğundan toplanır. Aslında, pamuk en çok satan elyaf olup, birleştirilen tüm sentetik elyafları dış satmaktadır.

İplik
İplik

Bitki yaprağından veya  alınan lifler genellikle halat için kullanılır. Diğer bitki elyafları, asetat (odun hamuru veya pamuklu linterlerden yapılır) ve keten kumaş bitkisel bir liften yapılmış keten içerir. Hayvansal lifler, koyun kıllarından yapılmış yün ve angora keçi ve tavşandan yapılmış tiftik içerir. İpek bir proteindir ekstrüde onun koza örgüler ve ipek böceği uzun, sürekli elyaf olarak.

Sentetik elyaflar, püskürtme memeleri aracılığıyla polimerize kimyasalların kalın bir solüsyonunu zorlayarak ve elde edilen filamanın bir kimyasal banyoda sertleştirilmesi ile yapılır. Bunlara akrilik, naylon, polyester, dahildir. Bu liflerin bazıları çekme problemi olmaksızın doğal elyafa benzer özelliklere sahiptir. Diğer liflerin özel uygulamalar için özel özellikleri vardır. Örneğin, spandex kırılmadan% 500 uzatılabilir.

Üç büyük iplik eğirme süreci vardır: pamuklu, kamgarn veya uzun elyaf veya yün. Sentetik ştapel elyafları, bu işlemlerin herhangi biriyle yapılabilir. Pamuk kumaş prosesi ile diğer ikisinden daha fazla iplik üretildiğinden, üretimi aşağıda anlatılmıştır.

Liflerin hazırlanması

İplik
İplik

1 Lifler elle veya makineden açılan balyalar halinde gönderilir. Doğal lifler temizleme gerektirebilirken, sentetik lifler sadece ayırmayı gerektirir. Seçici elyaf yığınlarını gevşeterek ayırır ve gerekirse lifi temizler. Bazı uygulamalar için farklı elyaf liflerinin harmanlanması gerekebilir. Karışım, tur oluşturulurken, tarama sırasında veya çekme sırasında yapılabilir. Her elyafın miktarı dikkatlice ölçülmekte ve oranları tutarlı bir şekilde muhafaza edilmektedir.

Taraklama

2 Tarama makinesi elyafları birbirinden ayıran ve bir şekilde paralel biçimde çeken yüzlerce ince telle ayarlanır. İnce bir lif ağı oluşur ve ilerledikçe, paralel liflerden oluşan ip şeklinde bir tel üreten huni şeklinde bir cihazdan geçer. Harman, farklı elyafların turlarına katılmak suretiyle gerçekleşebilir.

Tarama

3 Daha pürüzsüz, daha ince bir iplik gerek duyulduğunda, lifler daha paralel bir işleme tabi tutulur. Bir tarak benzeri cihaz, lifleri paralel biçimde düzenler ve kısa lifler telin dışına düşer.

Çizim

4 Tarama veya tarama işleminden sonra lif kütlesi şerit olarak adlandırılır. Bu işlemden önce birkaç şerit birleştirilir. Farklı hızlarda dönen bir dizi silindir şeridi, küçük bir miktar bükülme ve büyük teneke kutulara verilen tek bir daha düzgün iplik halinde uzatır. Taraktan sonra taraklı şeritler iki kez çekilir. Tarak şeritler tarama öncesi bir kez ve tarama sonrası iki kez daha çekilir kumaş.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın